OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, POTURICA MIA, dr. med.

PREHRANA KOD BOLESNIKA S GIHTOM

30.10.2018

Autor

MIA POTURICA dr.med. (domski)Giht je upala zglobova nastala nakupljanjem mokraćne kiseline. Mokraćna kiselina je nusprodukt razgradnje purina ili otpadnih produkata tijela. Normalno, mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminira urinom. Kada tijelo poveća proizvodnju mokraćne kiseline ili ako bubrezi ne eliminiraju dovoljno, dolazi do nakupljanja mokraćne kiseline oko zglobova što izaziva upalne procese, odnosno giht. Kako ne bi došlo do upalnih procesa, odnosno akutne faze gihta, potrebno je pridržavati se dijete bez purina. Tijekom akutne faze (u stanju napada) se trebaju izbjegavati namirnice bogate purinom (tijekom tih dana ne konzumirati meso). Kasnije, kada se stanje napada smiri može se uvesti meso, ali kuhano i nemasno, te samo u ručku, ne u večeri, jer su napadi gihta češći noću. Preporuka je jesti što češće u manjim količinama, tj. preporuča se konzumirati 5 obroka dnevno (zajutrak, doručak, ručak, užinak, večera). Alkoholna pića nisu dozvoljena, a konzumacija kave i čaja bi trebala biti umjerena. Kruh (preporuča se bijeli kruh, ne sa sjemenkama) sadrži manju količinu purina, te se može konzumirati, ali umjereno u manjim količinama. Kada obrok sadrži neki ugljikohidratni prilog (riža - bijela, tjestenina, palenta, krumpir) kruh se ne bi smio kunzumirati. Šećer bi se isto trebao izbjegavati, te se sva jela, pića i kompoti trebaju konzumirati nezaslađeni. Što se tiče masnoće, isto tako bi se trebala izbjegavat masna hrana, te u pripremi obroka, salata se može koristiti manja količina biljnog ili maslinovog ulja. Mlijeko i mliječni proizvodi se smiju konzumirati, ali s manjim udjelom masnoće.

Namirnice bogate purinima:

● meso i životinjske masnoće

● iznutrice (jetra, bubrezi, mozak)

● srdele, sardine u ulju, slana i sušena riba (bakalar, haringa)

● mesne juhe i mesni ekstrakti

● maslac

● slatko vrhnje

● čokolada

● šećer

● pivo, crveno vino

● začini

● grah, grašak, leća

● špinat, šparoge, cvjetača, mahune, kelj

● breskve, grožđe, marelice Namirnice bogate purinom životinjskog podrijetla su puno opasnije od namirnica biljnog podrijetla.

Važno je izbjegavati namirnice životinjskog podrijetla. Kod namirnica biljnog podrijetla udio purina se smanjuje kuhanjem (vodu je potrebno baciti), te ih je dozvoljeno konzumirati, ali u umjerenoj količini.

 

IZVOR: http://www.pozeska-bolnica.hr/dokumenti/Upute%20-%20dijeta%20bez%20purina.pdf


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku