ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ŽENA

BETA HEMOLITIČKI STREPTOKOK GRUPE B U TRUDNICA I RODILJA

12.11.2018

Autor

BISERKA KNEZIĆ FRKOVIĆ MSc. spec.gin. dr.med. (domski)BETA HEMOLITIČKI STREPTOKOK GRUPE B U TRUDNICA I RODILJA

Biserka Knezić Frković, dr.med. spec.gin.

 

Streptokoki su gram pozitivne bakterije koje su vrlo proširene u prirodi, no žive samo na sluznicama čovjeka i različitih životinja, bilo kao njihova normalna flora ili kao uzročnici bolesti.

U rodu Streptococcus ima oko 20 vrsta.

Streptococcus agalactiae je beta hemolitički streptokok skupine B ( BHS-B).

BHS-B kolonizira ženski spolni sustav u 5-40% zdravih žena.  Dok često kolonizira urogenitalni sustav ljudi, rijeđe se može naći u crijevnom sustavu i u orofarinksu ljudi.

Učestalost kolonizacije razlikuje se ovisno o populaciji.

Iako je grupa B streptokoka uobičajeno bezazlena u odraslih, tijekom trudnoće može izazvati komplikacije i ozbiljnije bolesti u novorođenčeta.

Novorođenče se može inficirati prolazom kroz porođajni kanal prilikom poroda ili pak nakon poroda.  BHS-B u novorođenčadi izaziva neonatalnu sepsu, pneumoniju, meningitis.

Tijekom trudnoće BHS-B može izazvati urinarnu infekciju, upalu grlića maternice ( cervicitis), infekciju posteljice i plodne vode (korioamnionitis), bakterijemiju ( bakterije u krvi) i sepsu.

Nakon poroda može kod babinjače izazvati upalu sluznice rodnice ( vaginitis), puerperalnu sepsu kao i infekcije mokraćnog sustava, kožne infekcije te endokarditis.

Primarna briga kod BHS-B infekcije jest mogućnost prijenosa BHS-B na dijete.  Ako je testiranje na streptokok grupe B negativno, nije potrebna daljnja obrada, ukoliko je testiranje na streptokok grupe B pozitivno, tijekom poroda rodiljama se daje antibiotik kao prevencija bolesti uzrokovanih BHS-B u novorođenčeta.

Streptococcus agalactiae često je dio kompleksne mikroflore ženskog intestinalnog trakta i rodnice. U 10-30% trudnica može se naći BHS-B u rodnici.  Postotak kolonizacije skoro se udvostručuje između drugog tromjesečja i poroda. Postoje brojne studije i klinička istraživanja o povezanosti streptokoka grupe B i patoloških  stanja u trudnoći i porodu. BHSB pozitivna vaginalna flora je u korelaciji s višim rizikom za poremećaje u vrijeme trudnoće, u odnosu na BHBS negativnu floru, ali je navedena bakterija najznačajniji patogen kod neonatalnih infekcija.

Identifikacija streptokoka grupe B:

Obrisak ili bris na BHS-B radi se tako da se uzorak za analizu uzima bez uporabe spekula uzimanjem obriska kroz introitus  rodnice tako da se obriše donja vaginalna stijenka i anus, dok uzimanje cervikalnog obriska za analizu nije prikladno.

Anogenitalni obrisak uzet u kasnom antenatalnom razdoblju (35.- 37. tjedna trudnoće) precizan je pokazatelj u predskazivanju BHSB kolonizacije u vrijeme poroda i pokazao se boljim od obriska uzetih 6 tjedana ili više prije poroda.

 

Još uvijek nije razjašnjeno zašto kod nekih trudnica BHSB predstavlja kolonizaciju, a kod drugih je sposoban izazvati infekciju. U izazivanju infekcije svakako je važno gustoća kolonizacije, različitost virulencije među klonovima BHBS, ali i obrambena sposobnost organizma. Ujedno liječenje koloniziranih majki privremeno eradicira BHSB, ali se većina trudnica rekolonizira unutar 6 tjedana.

 

Trudnoća i Beta hemolitički streptokok grupe B (BHS-B)

UroGenitalna kolonizacija BHSB  u trudnoći je česta te može izazvati urinarnu infekciju, upalu grlića maternice, upale gornjeg dijela ginekološkog sustava ( endometritis, korioamnionitis), a navodi se i kao uzrok prijevremenog poroda i prijevremenog prsnuća plodovih ovoja.

U većini kliničkih smjernica preporučuje se testiranje svih trudnica na asimptomatsku bakteriuriju, odnosno signifikatnu prisutnost bakterija u urinokulturi bez simptoma akutne urinarne infekcije.

Asimptomatska bakteriurija ( prisutnost bakterija u urinu bez kliničkih znakova bolesti) javlja se u 2-10 % svih trudnoća dok se BHS-B bakteriurija javlja se u 2-4 % trudnoća.  Escherichia  coli je najčešći uzročnik uroinfekcije i može se naći u 80% uzoraka urina, zatim slijede gram negativne bakterije i grupa B streptokoka.

 

Za dijagnozu BHS-B bakteriurije  potrebno je učiniti urinokulturu. Ukoliko je koncentracija streptokoka grupe B veća ili jednaka 1o 5 kod trudnica bez kliničkih simptoma uroinfekcije ( asimptomatska bakteriurija)  kao i kod trudnica sa simptomima urinarne infekcija daju se odgovarajući antibiotici.

Prema preporukama potrebno je liječiti svaku bakteriuriju veću i jednaku od 1o 5 CFU/ml u trudnoći odgovarajućim antibiotikom prema antibiogramu.

Svaka žena sa pozitivnom kulturom BHS-B u urinu bez obzira na količinu kolonije, bi trebala dobiti u porodu peripartalnu profilaksu kako bi se prevenirala rana neonatalna infekcija novorođenčeta BHSB.  Trudnice koje nemaju simptome ( asimptomatske), a imaju u UK manje od 1o5 CFU/ml ne bi smjele biti liječene antibioticima u trudnoći za eventualnu prevenciju nepovoljnih perinatalnih komplikacija kao što su pijelonefritis, koriomanionitis ili prijevremeni porod.  Ujedno žene koje već imaju pozitivnu kulturu na BHS-B kroz trudnoću bilo u cervikalnim brisevima ili urinokulturi ne bi trebale biti retestirane u trećem tromjesečju jer se pretpostavlja da sa BHS-B kolonizirane te u porodu trebaju dobiti peripartalnu profilaksu antibioticima.  Neliječena  asimptomatska antepartalna bakteriurija povezana je sa većom učestalošću pojave pijelonefritisa, prijevremenog poroda i niskom porodnom težinom novorođenčeta, te se njihova pojavnost znatno smanjuje antibiotskim liječenjem.

 

Cervicitis u trudnoći je česta infekcija donjeg ginekološkog trakta koja zahvaća grlić maternice, a uzrokovana je različitim mikroorganizmima pa tako i BHS-B. Jedan od prvih simptoma je pojačan vaginalni iscjedak, iritacija rodnice, vaginalno krvarenje ili bol prilikom odnosa. Ukoliko se tijekom pregleda posumnja na upalu rodnice i grlića maternice, ginekolog će učiniti cervikalne briseve . Kada se u nalazu cervikalnih briseva na aerobe izolira BHS-B, ginekolog će upalu liječiti antibioticima prema antibiogramu.

Infekcija majke BHS-B može se manifestirati i kao korioamnionitis, endometritis, cistitis, pijelonefritis, te postpartalni febrilitet. Carski rez kod rodilja s BHS-B kolonizacijom može se komplicirati postoperativnom infekcijom rane, zdjeličnom upalom, tromboflebitisom.

Infekcija novorođenčeta streptokokom grupe B

Kolonizacija rodnice trudnice BHS B –om za vrijeme prolaza kroz porođajni kanal može izazvati kolonizaciju u novorođenčeta koja je glavni uzrok rane neonatalne bolesti novorođenčeta.  Bakterija ascendira do majčinog genitalnog trakta te doseže amnijsku tekućinu, najčešće nakon prsnuća plodovih ovoja. Kada fetus aspirira kontaminiranu plodovu vodu, BHSB dosiže donji respiratorni trakt i napada pulmonalne epitelne stanice što može dovesti do upale pluća ( pneumonije)  i respiratornog distres sindroma u prvih par sati iza poroda. Prosječna učestalost prijenosa streptokoka na novorođenče je oko 60 %, a u oko 1- 3% novorođenčadi majki s BHBS-kolonizacijom dođe do nastanka ranog oblika neonatalne infekcije. Perinatalna transmisija može se prenijeti i kroz intaktne plodove ovoje.

 

Prevencija BHSB

Prevencija BHSB koloniziranih majki u porodu dovest će do redukcije novorođenačke sepse, pneumonije i drugih komplikacija za 60-80 %.

Premda postoje istraživanja  za pripravu cjepiva koje bi se davalo trudnicama, jedina postojeća preventivna mjera za sada je kemoprofilaksa. Široka uporaba intrapartalne antibiotske kemoprofilakse je reducirala pojavnost rane neonatalne bolesti novorođenčadi. U Hrvatskoj se preventivni pristup bazira na probiru BHBS kolonizacije u trudnica između 35. i 37. tjedana trudnoće uzimanjem vaginalnog i rektalnog obriska na BHSB. Antibiotska profilaksa tijekom poroda ( intrapartalna)  provodi se u trudnica s pozitivnom BHSB kulturom, onima koje su prethodno rodile dijete s BHBS infekcijom ili su tijekom trudnoće u urinu ili cervikalnom brisu imale BHBS. Rodiljama se aplicira intravenozno antibiotik za vrijeme poroda.  Penicilin je lijek izbora, a rodiljama koje su alergične na penicilin, lijek izbora je klindamicin.

Za žene koje će biti podvrgnute planiranom carskom rezu, intrapartalni antibiotici se ne preporučuju,čak i ako je pozitivna kultura BHBS, osim u visokorizičnim stanjima.

 

Zaključak

Ukoliko je vaš test pozitivan na streptokok grupe B, to ne znači da ste bolesni ili da će vaše dijete biti zaraženo. To samo znači da postoji potencijalni rizik za infekciju u novorođenčeta. U slučaju nedoumice razgovarajte sa svojim ginekologom, obavezno mu recite ukoliko ste prethodno rodili dijete sa ranom infekcijom BHS-B ili u prethodnoj trudnoći imali pozitivnu kulturu na streptokok grupe B. U rodilištu podsjetite medicinsko osoblje o svom B-streptokok statusu kroz trudnoću te obavezno naglasite ako ste alergični na lijekove.

Vaše napomene će pomoći ginekološkom timu da vam osigura što bolju skrb tijekom poroda.

 


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku