Nastanku karijesa pogoduje sve ono što pogoduje nastanku plaka:
1) zubi koji svojim oblikom, položajem i veličinom onemogućuju prirodno, fiziološko samočišćenje (slinom, obrazima i jezikom);
2) zubi lošije kvalitete cakline i dentina;
- zubi s velikim kvržicama i dubokim fisurama, gdje se plak lagano stvara, a teško odstranjuje
3) loše sanirani zubi su idealno mjesto za nakupljanje plaka (odstojeći ispuni i krunice)
4) mliječni zubi u vrijeme izmjene (trajni niču, a mliječni još nisu ispali);
5) tijekom puberteta pH sline je niži pa stvara idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija;
6) u starijoj životnoj dobi mjesta zadržavanja hrane (retencijska mjesta) su ogoljeli korijeni zuba; povlačenjem zubnog mesa (gingive) i potpornog tkiva zuba (parodonta) kruna zuba dobiva novi oblik, koji, osim sklonosti karijesu, pogoduje razvoju upalnih promjena (gingivitis i parodontitis).
Drugi najvažniji čimbenik u nastanku karijesa je prehrana. Kratkolančani ugljikohidrati - monosaharidi i disaharidi (slatkiši, kolači, proizvodi od bijelog brašna...) - imaju najveći karijesogeni potencijal.