DENTALNA MEDICINA, MENČIK ALEXANDRA, dr. med. dent.

Pogodnosti nastanka karijesa

29.03.2019

Autor

Alexandra Menčik dr.med.dent



Što pogoduje nastanku KARIJESA?

Nastanku karijesa pogoduje sve ono što pogoduje nastanku plaka:

1) zubi koji svojim oblikom, položajem i veličinom onemogućuju prirodno, fiziološko samočišćenje   (slinom, obrazima i jezikom);

2) zubi lošije kvalitete cakline i dentina;
- zubi s velikim kvržicama i dubokim fisurama, gdje se plak lagano stvara, a teško odstranjuje

3) loše sanirani zubi su idealno mjesto za nakupljanje plaka (odstojeći ispuni i krunice)

4) mliječni zubi u vrijeme izmjene (trajni niču, a mliječni još nisu ispali);

5) tijekom puberteta pH sline je niži pa stvara idealnu podlogu za razmnožavanje bakterija;

6) u starijoj životnoj dobi mjesta zadržavanja hrane (retencijska mjesta) su ogoljeli korijeni zuba; povlačenjem zubnog mesa (gingive) i potpornog tkiva zuba (parodonta) kruna zuba dobiva novi oblik, koji, osim sklonosti karijesu, pogoduje razvoju upalnih promjena (gingivitis i parodontitis).

Drugi najvažniji čimbenik u nastanku karijesa je prehrana. Kratkolančani ugljikohidrati - monosaharidi i disaharidi (slatkiši, kolači, proizvodi od bijelog brašna...) - imaju najveći karijesogeni potencijal.

 


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku