OPĆA/OBITELJSKA MEDICINA, ŠIKMAN LJUTIĆ ZAGORKA, dr. med.

VJERUJETE LI SVOM LIJEČNIKU?

30.03.2019

Autor

ZAGORKA ŠIKMAN LJUTIĆ dr.med. (domski)IMATE LI POVJERENJE U SVOJE LIJEČNIKE?

 

Vremena u kojima živimo i radimo , donose nam velike promjene u odnosima među ljudima, čitavom društvu, statusima, pa se tako mijenja i odnos nas liječnika i vas, naših pacijenta.

Osnovna komponenta u našim svakodnevnim odnosima i kontaktima , na kojoj se zasniva bilo koji dobar i zdrav odnos jest povjerenje.

Zbog dinamične promjena društva , rekla bih na gore, došlo je do narušavanja ovog posebnog odnosa na relaciji pacijent – liječnik. Ovaj odnos je vrlo kompliciran sa svih aspekata i ovisi o jako puno faktora.

Bolesnik i njegov obiteljski liječnik nalaze se u istoj sredini i često se susreću individualno ili u krugu bolesnikove obitelji. Velika je moć medicine da ozdravi , olakšava odnos između bolesnika i liječnika.

Stavovi, uvjerenja i vrijednosti naših osobnosti s jedne i druge strane utječu na taj odnos.

Liječnik mora uvažavati funkcionalni, socijalni i simbolički značaj bolesti za bolesnika te biti svjestan pristranosti svojeg pogleda na bolest i liječenje. Već i samo verbalno slaganje i sporazumijevanje između pacijenta i liječnika su čimbenici koji odlučujuće utječu na rok i rezultat liječenja.

Komunikacija između liječnika i bolesnika zauzima središnje mjesto u izgradnji odnosa između liječnika i bolesnika, a sam odnos je ključan za osiguravanje kvalitetnog liječenja.

Često su nezadovoljstvo i pritužbe bolesnika povezane s neodgovarajućim odnosom liječnika i njegovim nedostatnim komunikacijskim umijećem i vještinom..

U našoj međusobnoj komunikaciji najvažniji su:

-uloge u odnosu

-povijest odnosa

-povjerenje i međusobno uvažavanje

Osjećaji i raspoloženja u odnosu između liječnika i pacijenta se iskazuju riječima, a još ćešće neverbalnim znakovima.

Na naše odnose utječu ; poznavanje, povjerenje, pripadnost, poštovanje i simpatičnost ,naši osjećaji, poštivanje i simpatičnost, osjećaji,........

 

 

POVJERENJE

 

Povjerenje može isprva  biti povjerenje u liječnike, iako se u osobnom kontaktu pretvori  u povjerenje moga liječnika , sto je obično povezano s izostankom loših iskustava. Pacijenti opisuju povjerenja vrijedne liječnike kao kompetentne, kao osobe koje bude osjećaj sigurnosti, komuniciraju otvoreno i nedvosmiselno te priznaju granice svojih mogućnosti.

 

Liječnikova mogućnost empatije dodatno utječe na razvoj povjerenja koje je središnji pokazatelj odnosa između liječnika i bolesnika. O međusobnom povjerenju govorimo kada osobe jedna drugoj vjeruju da su dobronamjerne, te se mogu i  spremne su ponašati se na  poželjan i /ili dogovoren način.

Ako Vi kao moj suučesnik u liječenju ne doživljavate taj odnos kao dobronamjeran, stručno kompetetentan, ustrajan i dosljedan..nećete mi vjerovati!

Zato povjerenje je , središnji i najvažniji pojam u našim odnosima i utječe na Vaša očekivnja ,tijek i rezultat liječenja.

Ne zaboravite...svi smo ljudi, nespretni u komunikaciji, sa dobrim i lošim danima  koji se istinski trude biti profesionalni u svakom trenutku  odnosa....ali.....griješimo...i zbog toga ispaštamo vi i mi, nažalost .Iza svake pogreške ostaje gorčina, ali i nauk o učinjenom krivom postupku koji se vise ne smije ponoviti!

Međusobno se uvažavajući , otvaramo put ka pozitivnom ishodu našeg zacrtanog cilja.

Mi „ljudi iz struke“ poštujući Hipokrata i njegove postulate u svakom trenutku našeg života i rada , a Vi dragi moji vjerujući nama.

 Dobrota u riječima stvara povjerenje. Dobrota u mislima stvara dubinu. Dobrota u davanju stvara ljubav.

Lao Tse

 

 

 

LITERATURA:

OBITELJSKA MEDICINA ,Milica Katić, Igor Švab i suradnici,Zgb 2013

OSNOVE OBITELJSKE MEDICINE, Robert E. Rakel 2005

 

 

 

 

 


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku