ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DOJENČADI I DJECE PREDŠKOLSKE DOBI, SEKULOVIĆ LIDIJA, dr.med.spec.ped. (domski)

Kronični dermatitis

05.11.2019

Autor

LIDIJA SEKULOVIĆ dr.med.spec.ped. (domski)Kronični dermatitis je česta bolest , sa kliničkom slikom  eritema , ekcema , papula, lihenifikacije , fisura i ljuštenja kože. Svrbež  je često prisutan  i znatno utječe na kvalitetu života.

Uzroci kroničnog dermatitisa mogu biti endogeni poput atopijskog i seboroičnog  dermatitisa , ali i egzogeni faktori   kao što je kontaktna alergija  ili kumulativna iritacija .

U djece  s  atopijskim dermatitisom  postoje nedostaci  u epidermalnoj barijeri  ( filagrin , epidermalni lipidi  ) koji mogu  značajno doprinjeti razvoju kroničnog dermatitisa.

Liječenje kroničnog dermatitisa  često je  teško i složeno , počinje sa   lokalnom  kortikosteroidnom  terapijom , uz mogućnost uvođenja topikalnih imunomodulatora   za određena područja kože kao što su očni kapci i periorbitalno , kako bi se izbjegle  eventualne  nuspojave dugotrajne kortikosteroidne terapije.

Ne smijemo  zaboraviti  važnost izbjegavanja alergena i  primjerene njege i obnavljanja  deficitarne kožne barijere 8 emolijensi ... ) , posebno u djece s atopijskim dermatitisom jer sazrijevanje  kože  traje   tijekom prva  24  mjeseca  života.


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku