DENTALNA MEDICINA, dr.sc.JELAVIĆ JELENA, dr. med. dent.

POSTUPCI KOD TRAUME ZUBA

21.09.2023

Autor

JELENA JELAVIĆ dr.med.dent. (domski)S traumatskim ozljedama zuba susrećemo se u svim dobnim skupinama a najčešće u dječjoj dobi, između druge i treće godine, kad se djeca počnu sve više samostalno kretati te u dobi od šeste do desete godine, kad je pojačana socijalna aktivnost djece (odlazak u školu i razne sportske aktivnosti).

Ozljede zuba, iako nisu opasne za život, mogu izazvati brojne smetnje i komplikacije: ozljede zametka trajnog zuba, apsces, ankiloze, poremećaj u nicanju zubi, ortodontske anomalije zbog gubitka mjesta i dr.

Najdramatičnijih oblika ozljeđivanja zuba je avulzija ili traumatsko izbijanje zuba pri kojem dolazi do ispadanja zuba iz zubne alveole. Najčešće su ozljede prednjih zubi, gornjih sjekutića. U slučaju izbijanja zuba jako je važna pravilna i pravodobna reakcija kako bi se zub spasio.


Što učiniti u slučaju avulzije zuba?


Potrebno je isključiti ozbiljne ozljede koje su opasne za život kao krvarenja, prijelomi ili potres mozga (povraćanje, gubitak svijesti, glavobolja).

Ako se isključe ozbiljne ozljede, pregledom u usta treba utvrditi jesu li svi zubi na broju. Ukoliko pojedini zub nedostaje potrebno ga je odmah potražiti na mjestu ozljede. Pronađeni zub treba pažljivo isprati hladnom vodom i tako ukloniti površinske nečistoće, al NE mehanički strugati korijen, te ga potom utisnuti u praznu alveolu. Iako ovaj postupak nudi najveće šanse za uspješnost reimplantacije, nažalost u stvarnosti se rijetko provodi, jer su ljudi u tom trenutku uplašeni i boje se to učiniti zbog nedovoljno stručnosti. Zub se ne smije strugati jer se tako odstrane stanice s površine korijena koje su važne za ponovno svezivanje zuba s parodontnim tkivom u alveoli.

Pojedini stručnjaci smatraju da je potrebno pokušati reimplantirati samo trajne zube, a mliječne ne, jer onda postoji šansa da se zametak trajnog zuba inficira.

Ukoliko reimplantacija nije učinjena na mjestu ozljede potrebno je dijete čim prije odvesti stomatologu, jer su najbolje prognoze ako se zub reimplantira unutar 30 do 60 minuta od ozljede. Prilikom prijenosa zub je važno držati u vlažnom mediju (fiziološka otopina, vlastita slina, voda ili mlijeko). Danas postoje i setovi za prvu pomoć kod avulzije zuba koji sadrže posudu i tekućinu za pohranu te bi bilo poželjno da takve setove ima svako kućanstvo s malom djecom, vrtići i škole.

Nakon reimplantacije stomatolog će fiksirati zub u tom položaju kompozitno-žičanom udlagom na 1 do 2 tjedna. U tom razdoblje treba se konzumirati mekana i kašasta hrana, te održavati oralna higijena pažljivo mekanom četkicom i mlakom vodom.

Reimplantirani zub potrebno je pratiti klinički i radiografski svakih mjesec dana, a šest mjeseci nakon ozljede svakih šest mjeseci kroz nekoliko godina.

Prevencija ozljeda u dječjoj dobi provodi se educiranjem roditelja, odgajatelja u vrtićima i nastavnika. Većina ozljeda nastaje oko podneva te između 17 i 18 sati te bi u tom razdoblju trebalo izbjegavati povećanu tjelesnu aktivnost djece.


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku