Novosti

Svjetski dan zdravlja

07.04.2023SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – 6.travnja 2023.g.

 

 

Lijepo li je biti zdrav!

Bez boli, patnje, ljutnje, tuge, samoće. Pun životnog elana i ljubavi bližnjih. Lijepo je raditi u zdravom radnom okruženju, rasti u zdravoj obitelji, razvijati zdrave odnose.
Riječ "zdravo" ovdje poprima sasvim novu dimenziju. Čini se kako je fizičko zdravlje tek djelić slike, a često nam ono jedino i najprije pada na pamet na spomen zdravlja.
Ipak, kao što ne postoji bijela bez crne, dobro bez zla, tako ni bez bolesti zdravlje ne postoji. Preostaje nam suživjeti se s bolešću, pokušati je razumjeti i konačno otkloniti je. Barem je tako bilo donedavno. Sada smo već toliko naučili o bolesti da znamo kako je racionalnije poduzeti korake da do nje ne bi niti došlo. Kao civilizacija, shvatili smo kako je učinkovitije prevenirati bolest, stoga - prevenirajmo bolest promocijom zdravlja.
Naravno, puno je čimbenika koji dovode do oboljenja, a izvan su utjecaja pojedinca. Međutim, na one koje možemo - utječimo! Utječemo li, smanjit će se potreba za samim liječenjem. Zdravstveni radnici tako postaju promotori zdravlja, a sve manje liječnici bolesti.

Proteklih godina iskusili smo, na ovaj ili onaj način, kako je to kad je cijeli svijet bolestan. Vjerujem da nema osobe kojoj takvo razdoblje nije pobudilo egzistencijalnu nelagodu. Ipak, osvjestilo nas je kako moramo biti tu jedni za druge, solidarni i empatični. Bolest nas uči temeljnim životnim vrijednostima, pa prigrlimo bolest kao učiteljicu. Lako je biti velik kada si zdrav. U bolesti smo maleni i ponizni, u bolesti smo jednaki.

Neka nas stoga krasi međusobno razumijevanje! Liječnik da suosjećajnije doživi patnju, pa i bijes pacijenta, a pacijent neka bude svjesniji kako je zdravstveni djelatnik samo čovjek, pacijent istoga sustava. Sa svojim brigama, obiteljima, manama i vrlinama…

Podsjećamo da danas, na Svjetski dan zdravlja, učinite koji korak više, promislite koje ćete namirnice staviti na stol, uputite toplu riječ bližnjemu, oprostite drugome radi vlastitog mira.

Obilježimo zajedno Svjetski dan zdravlja - uz završnu misao: ne uzimajmo zdravlje zdravo za gotovo!

 

 

Valentina Šargač, dr. med.

 


Što ako sam POZITIVAN na KORONAVIRUS

Preuzmite infografiku ovdje

Preuzmite infografiku